Dorostenci Slavie šlapou na paty lídrovi své skupiny

08.03.2012 10:26

Velký Borek – Poprat se na jaře o postup do nejvyšší krajské soutěže. Takové cíle si vzhledem ke svému podzimnímu postavení na druhém místě své skupiny I. A třídy mohou směle dávat fotbaloví dorostenci Velkého Borku. Na vedoucí Vraný totiž ztrácejí pouhé dva body.

Po skončení předchozí sezony, v níž Velkému Borku zabránil v postupu mezi krajskou elitu jen administrativní zákrok fotbalového svazu, přitom nastala v mužstvu Slavie velká obměna kádru.
„Několik hráčů odešlo do A-týmu dospělých, Jakub Mihalík coby klíčový muž defenzívy dostal možnost zahrát si v Arsenalu Česká Lípa mezi dospělými, Jiří Hrstka ohlásil návrat do svého mateřského klubu, z kategorie starších žáků pak zamířila celá čtveřice hrát dorostenecké ligové soutěže,“ dokládá trenér Luboš Randák, jak moc oslabený šel jeho kádr do letní přípravy.
Jedinou zkušenou novou posilou byl Pavel Došlý, ostatní kluci na Slavii začínali spíše s vidinou perspektivy pro další sezonu. „Už během přípravy se ale někteří z nich velmi důrazně přihlásili o místo v základní sestavě. Letní příprava proběhla včetně zápasů s kvalitními soupeři podle našich představ,“ vrací se o půl roku zpět trenér Randák.
Za jedinou kaňku považuje nedotažená hostování dvou hráčů, kteří by nejspíš patřili mezi klíčové. „Na druhou stranu tak dostali více prostoru kluci přicházející ze žáků, což je v dlouhodobější perspektivě jen pozitivní.“
Hned první mistrovský zápas s Pšovkou odhalil slabiny, ale také silné stránky mužstva… „Nevyrovnaná hra a také častá okénka v obraně. Naopak směrem dopředu měla hra až na výjimky dobrou úroveň, a být naši útočníci produktivnější, zatížili jsme konto soupeřů daleko více.“
Mezi herně nejpovedenější zápasy borečtí trenéři řadí právě zápas s v tabulce třetí Pšovkou, na Tatranu Rakovník, derby s FC Mělník, domácí výhru nad Spartou Doly Kladno a kanonádu v dalším derby s Libiší.
Naopak velkým zklamáním byl debakl na půdě vedoucího Vraného, remíza v Červeném Újezdu a domácí zápas s Kročehlavy. „To jsme po fatálních hrubkách brankáře ztratili vyhraný zápas,“ vybavuje si Luboš Randák a dodává: „Bohužel tato nevyrovnanost pramení z velké obměny kádru a také změny herního stylu, kdy se snažíme kluky nutit k většímu zrychlování hry a přímočarosti, což se ne vždy daří.“
Jednoznačnou pochvalu naopak hráči zasluhují za tréninkovou morálku, tréninků se pravidelně účastnilo okolo osmdesáti procent kádru.
V zimní přípravě, která začne v polovině ledna, v Borku hodlají zapracovat na kondici hráčů a vypilovat herní projev. Posloužit by k tomu měla řada přátelských zápasů s kvalitními soupeři. „V rámci Zimní neratovické ligy budeme hrát se starším dorostem Neratovic, což je špičkové mužstvo krajského přeboru, a dále pak s muži Hořína a Mlékojed. Dalšími soupeři v přípravě budou dorostenci Bohemians Praha, mladší dorost Neratovic a v generálce na jaro pak dorost Dolních Beřkovic.“
Pro mladší dorostence trenéři chtějí dojednat přátelák s tradičním soupeřem ze Mšena a zpestřením bude účast na halovém turnaji pořádaném FC Mělník.
V otázce hráčského kádru se na Slavii chtějí spíše soustředit na konsolidaci stávajícího kolektivu a zaměřit se na zapracování chlapců, kteří v příští sezoně přejdou ze starších žáků. „Samozřejmě máme vytipované hráče, kteří by nám pomohli ještě zkvalitnit kádr, ale vše se bude odvíjet od jednání s jejich mateřskými kluby a také od toho, zda naopak některý z našich stávajících hráčů nebude hrát vyšší soutěže.“
A cíle pro jaro? „Především kvalitní hra, která bude kluky bavit, a pokud udržíme krok se špičkou naší soutěže, tak se i porvat o postup do nejvyšší krajské soutěže, což by pro všechny kluky byla největší odměna za jejich úsilí v trénincích i zápasech,“ uzavírá trenér Randák.

(zdroj: https://melnicky.denik.cz/fotbal_region/dorostenci-slavie-slapou-na-paty-lidrovi-sve.html )